The Martian

The Martian

Capricon One är en film från 1970-talet som handlar om en rymdfärd till Mars som aldrig blir av. Långt senare, under mitten av 2010-talet, gjordes en annan film om en rymdresa till Mars. I The Martian, som har regisserats av Ridley Scott, börjar filmen inte med en avresa, utan med en misslyckad hemfärd. En storm gör att den raket som ska föra ett antal astronauter hem från Mars börjar luta, och man behöver göra en nödavfyrning av raketen innan den tippar. Det enda problemet är att en av astronauterna, spelad av Matt Damon, inte hinner ombord innan det blir dags för avfärd.

Så där befinner han sig nu, ensam på planeten Mars, flera ljusminuter från Jorden. I början av filmen tror dessutom alla att han inte ens är vid liv längre. En av hans första uppgifter blir att försöka återupprätta kommunikationen med NASA och Jorden för att de ska kunna försöka rädda honom. Dessutom behöver han på något vis lyckas få maten att räcka och klara sig på skrala resurser på planeten Mars under mycket längre tid än vad någon hade planerat för.

Trots temat och den otroliga ensamheten som många hade känt i samma situation är The Martian en relativt lättsam, underhållande och spännande film. Dessutom känns den rätt trovärdig rent vetenskapligt.

writers