Eld och lågor

Eld och lågor

Eld och lågor är en ny svensk dramatisk och romantisk film som går upp på biograferna i mitten av februari, lagom till Alla hjärtans dag. Filmen har en hel del likheter med den gamla musikalen Moulin Rouge. Men i Eld och lågor får biobesökarna i publiken inte besöka Paris år 1900 utan istället är Gröna Lund, och ett annat nöjesfält, vid tiden för andra världskriget skådeplats för filmens romantiska historia. Världen är indragen i ett våldsamt och blodigt världskrig, men Sverige har – än så länge – lyckats hålla sig utanför. Jämfört med många andra länder har svenskarna det relativt gott ställt, men kriget innebär ändå vissa påfrestningar för landet, med till exempel ransoneringar och en ansträngd ekonomi. Kanske är inte ett nöjesfält det första man tänker på att besöka i det läget. Eller så är nöjesfältet Gröna Lund precis vad som behövs för att hålla människornas mod uppe?

Men Gröna Lund är inte det enda nöjesfältet i filmen. Sida vid sida med Gröna Lunds lite pampigare karuseller och tjusiga attraktioner för barnfamiljer ligger det lite enklare Nöjesfältet. Där finns billig, blaskig öl, livemusik och damer som har kortar kjolar än vad som många tycker är anständigt år 1940.

En ung flicka och en ung pojke, Ninni och John, möts i de lite övergivna husen. Deras attraktion är den enda som inte är tillåten bland nöjesfältens många andra attraktioner. Det beror på att deras föräldrar äger de respektive olika nöjesfälten och är indragna i en mångårig bitter fejd om att vara Stockholms ledande nöjesfält. Förutom Moulin Rouge finns här alltså ganska starka drag av Romeo och Julia, med förbjuden kärlek. Och i takt med att konflikten mellan de två nöjesfältens familjer blir allt starkare börjar även kärleken mellan Ninni och John att bli så stark att det slår eld och lågor om den.

writers