Gladiator

Gladiator

Det finns många filmer som har slagit igenom ordentligt men en del var så bra att de fortsätter visas på TV år efter år och som alltid får nya fans. En sådan film är Gladiator med Russell Crowe i huvudrollen. Hans roll som Maximus är troligtvis bland det absolut bästa framträdande han har gjort. Många håller med om detta, vilket bevisas av att han vann en Oscar för bästa manliga huvudroll.

Historiskt korrekt?

Många skulle nog säga att Gladiator är en av de absolut bästa ”sand och svärd”-filmerna som har gjorts, men den har även kallats den sämsta. Det sistnämnda har ingenting med skådespeleriet eller handlingen att göra, utan att det är en väldigt historiskt inkorrekt film på många punkter. Detta trots att filmens regissör, Ridley Scott, anlitade ett flertal historiker för att göra filmen så historiskt korrekt som möjligt.

Att behöva skarva lite med sanningen är inga konstigheter, det måste nästan alltid göras för att få en riktigt bra story att gå ihop. Det görs gång på gång inom film- och bokindustrin utan att någon reagerar. Men i det här fallet gick det så pass långt att de historiker som anlitades inte ens vill förknippas med filmen över huvud taget på grund av alla felaktigheter.

Oavsett vad så är felaktigheter någonting som halvt om halvt förväntas av filmindustrin samtidigt som det finns förväntningar på att de ska hålla det så nära sanningen som möjligt om det är en produktion inom vissa genrer.

Men att locka människor till en viss film eller en produkt är någonting som olika produktionsbolag i stockholm har specialiserat sig på. De är experter på att stärka varumärkens uppfattning genom att göra riktigt bra reklamfilmer.

Så vad stämde inte?

Kejsar Commodus har förvisso existerat men redan i början av filmen kommer den första felaktigheten. Hans far, Marcus Aurelius, dog egentligen av helt naturliga orsaker och blev inte mördad av sin son som Gladiator visar. Men det är bara början på de historiska felaktigheter som finns i filmen. En annan sak, som även det skedde i början av filmen, var det stora slaget mot germanerna. I filmen sades det att det var det slutgiltiga slaget av erövrandet av Germanien, men i själva verket blev Germanien aldrig en del av det Romerska riket.

Sedan har vi senatorerna som sades vara personer som valts av och representerade folket. Det är väldigt långt ifrån sanningen eftersom senatorerna enbart var representanter för olika grupper inom den politiska eliten.

Avslutande ord

Trots alla dessa historiska felaktigheter och att de historiker som initialt deltog i skapandet av filmen valde att ta avstånd ifrån den så blev filmen en stor succé. Den lyckades att vinna fem stycken Oscars och nominerades för ytterligare sju.

writers