Office Space

Office Space

“Office Space” är en kultförklarad satir om ett gäng kontorsslavar som motvilligt tillbringar sina dagar på datorföretaget Initech i Silicon Valley. Filmen kom 1999 och utspelar sig i en helt annan miljö än dagens moderna, tilltalande kontorslokaler i Stockholm. Istället driver ”Office Space” med dåtidens långtråkiga arbetsdagar i anonyma, fyrkantiga kontorsbås.

Ett kontor befolkat med udda personligheter

Ron Livingstone spelar Peter Gibbons, en missnöjd och livstrött programmerare i 30-årsåldern som avskyr sitt jobb lika mycket som han avskyr sin chef. Initechs sliskiga chef, Bill Lumbaugh (porträtterad av Gary Cole, känd som radiopratare i den amerikanska 1980-talsserien “En röst i natten”), dyker ständigt upp bland skrivborden i kontorslandskapet för att beordra övertid.

Bland Gibbons kollegor återfinns Milton Waddams (Stephen Root), som konstant oroar sig över att bli av med både häftapparat och anställning. Milton är skräckexemplet på en förslavad och dessvärre överflödig kontorsarbetare. Till följd av färre och färre arbetsuppgifter flyttas hans skrivbord till slut ner bland de läckande rören i källaren, där han tillbringar sina dagar utan kontakt med resten av företaget.

Michael Bolton heter en annan av Gibbons arbetskamrater, spelad av David Herman. Bolton är synnerligen missnöjd med att dela namn med smörsångaren och upphovsmannen till låten “How am I supposed to live without you” och tar mycket illa vid sig om någon tar upp ämnet. För att undvika sammanblandning lyssnar därför Bolton på gangsta-rap i bilen när han sitter i de ändlösa bilköerna på väg till jobbet.

Gibbons går från loser till vinnare

Arbetslivet går sin gilla gång på Initech tills en dag då Gibbons sinnesstämning förändras till följd av en hypnosbehandling, avsedd att få honom att må bättre. En pånyttfödd, självhypnotiserad Gibbons blir plötsligt överraskande tillfreds med sig själv och tar arbetsdagen med en klackspark. Han kommer och går lite som han vill och struntar blankt i företagets klädkod. För en konsultfirma förklarar han att han är så effektiv att han endast behöver arbeta en kvart i veckan. Chefspotential, blir konsultfirmans slutsats. Den förvandlade Gibbons vågar också bjuda ut servitrisen Joanna (Jennifer Aniston), sedan länge föremål för ett hemligt svärmeri, på en dejt.

Filmen tar sedan en vändning när Initech hotas av nedskärningar (maskerade som “effektiviseringar”) och Gibbons och hans kollegor bestämmer sig för att svindla företaget på pengar. Men problem uppstår såklart och till slut visar det sig att källarråttan Milton Waddams blir den som går vinnande ur leken.

Satiren lever vidare

“Office Space” skrevs och regisserades av Mike Judge, som även skapat karaktärerna Beavis & Butthead. Filmen är baserad på hans tecknade serie “Milton”, som sändes som ett inslag i det amerikanska komediprogrammet “Saturday Night Live” under mitten av 1990-talet.

“Office Space” ledde inte till någon större publikframgång när den gick upp på biograferna 1999, men den blev senare en storsäljare på dvd. Idag är den en kultfilm som kan sägas ha förebådat tv-megasuccén “The Office”. Scenen då Initech-medarbetarna tar ut sina frustrationer på en kopieringsapparat är kultförklarad och har sett miljontals gånger av tittare på exempelvis Youtube.

writers