Film är bäst på bio

Film är bäst på bio

Det sägs att film är bäst på bio och det är säkert att det finns en sanning i detta. På en biograf så är hela miljön minutiöst planerad, allt från placering av biostolar, till ljus och ljud. Detta gör att man upplever filmen helt annorlunda än man gör då man ser på en film hemma i soffan. Oftast sätter filmtittandet på en biograf sina spår då man efter att ha sett en film ofta är upprymd vilket man sällan blir då man ser en DVD-film hemma.

Film har man kunnat se sedan slutet på 1800-talet. Stumfilmernas entré på bioduken gjorde att man fick upp ögonen från allmänheten, som hade hittat ett nytt sätt att underhållas. Genom åren så har tekniken utvecklats enormt vilket gör att det idag är stor underhållning att se moderna filmer på en biograf. Det plöjs också ned massor av pengar i samband med att det görs film vilket beror på att det finns stora intäkter att hämta om man gör en film av hög kvalité som tilltalar många tittare. Den film som har dragit in mest pengar i samband med premiären genom tiderna är Fast and the furious 8 som drog in över 4,5 miljarder kronor redan under första helgen.

Det finns även en del kommersiella filmer som inte bygger på fiction som exempelvis faktafilmer där man bland annat får utbildning i hur man renoverar sitt hus. Det innebär att man kan köpa byggmaterial hos Buildor och sedan med hjälp av filmer få instruktioner om hur man bäst renoverar sitt hus eller hur man bygger en altan.

De fem mest inkomstbringande filmerna genom historien

  • Avatar – Lanserades år 2009 och har totalt spelat in cirka 25 miljarder kronor.
  • Titanic – Denna film är också skapad av samma regissör som även ligger bakom filmen Avatar ovan, James Cameron. Filmen lanserades år 1997 och har dragit in cirka 19,2 miljarder kronor.
  • Star Wars: The Force Awakens – Kom upp på biograferna under år 2005 och har dragit in cirka 18,9 miljarder.
  • Jurassic World – Denna dinosaurieinspirerade film lanserades år 2015 och har totalt gett inkomster på 15,3 miljarder kronor.
  • The Avengers – Denna film om superhjältar lanserades år 2012 och har gett filmskaparna intäkter på cirka 13,5 miljarder kronor.

Att skapa film är en jätteindustri som omsätter massor av pengar varje år. Efter att filmerna har visats på biograferna så kan man sedan köpa dessa på DVD eller som köpfilm på nätet, vilket också bidrar till att det kommer in mer intäkter till filmskaparna i många år framöver.

Alla filmer kostar inte en förmögenhet att göra utan det finns också många bra filmer som skapats med en minimal budget men som ändå har vunnit priser på filmgalor runt om i världen.

writers