Star Wars

Star Wars

En av de filmserier som har haft störst inflytande på filmgenren Science Fiction och en av de största succéerna är Star Wars. Sagan om Stjärnornas Krig, eller Star Wars, börjar redan på 1970-talet. En ung George Lucas hade gått ut filmskolan och gjort en ganska udda och märklig debutfilm, en dystopisk historia som heter THX 1173. Som kuriosa kan nämnas att THX även är namnet på ljudsystemet som Lucas Film har utvecklat speciellt för biografer. THX 1173 hade premiär i början av 1970-talet. Den handlar om en mörk framtid där människorna inte längre bor ovanför jord utan har tagit sin tillflykt till bunkrar under marken för att undvika att andas in giftig luft. En inte särskilt glad eller upplyftande historia.

Nästa film som George Lucas gjorde var komedin Sista natten med gänget, American Graffiti i originaltitel. Den var en helomvändning, en nostalgisk återblick till tonårstiden med bilar som glider fram utmed en gata i en småstad och drive in-restauranger. Den utspelar sig på 1950-talet och blev en mycket större kommersiell framgång i början av 1970-talet. Så stor framgång att filmbolagen började kunna tänka sig att ge George Lucas de pengar som han begärde för sin nästa idé. En storslagen rymdsaga som hämtade inspiration delvis från 1930-talets rymdäventyr i svartvita filmer och serietidningar.

Star Wars skulle bli världens största rymdsaga. Men alla trodde inte på konceptet utan tyckte att det verkade barnsligt eller konstigt.

1975 när filmen fick finansiering var Science Fiction inte en populär filmgenre. Den hade snarare lite dåligt rykte. Inte så konstigt efter den långa rad mindre kvalitativa filmer om olika monster och rymdvarelser som pumpades ut på 1950-talet. Däribland den svensk-amerikanska historien Rymdinvasion i Lappland.

Men George Lucas lyckades ändå. Han fick de pengar som han önskade för sitt synopsis, som i början hade en hjälte som hette Anakin Starkiller och en rad andra skillnader mot det Star Wars som vi känner idag.

George Lucas skrev en historia i tre akter från början, men sedan bestämde han sig för att strunta i den första och sista akten. Istället fick mellanakten bli en hel trilogi av filmer, de hade premiär år 1977, 1980 och 1983.

Den första akten skulle också bli film, men det dröjde 16 år innan Star Wars åter gick på bio med en helt ny film. 1999 hade Star Wars Episode 1 The Phantom Menace premiär på bio. Sällan har väl en hel generation längtat så mycket efter en ny film, vilket inte är så konstigt.

När Star Wars fick premiär 1977 blev den en långt större succé än någon hade räknat med. Vissa beskriver den i efterhand som 1977 års stora feel good-film eftersom den i kölvattnet på ett decennium med Vietnamkrig och Watergateskandalen, misstro mot myndigheter och annat erbjöd publiken en verklighetsflykt till en värld i en galax långt, långt borta. En värld befolkad av märkliga varelser, ridderliga hjältar, prinsessor i nöd och mörkrets mästare, Darth Vader. Dessutom var specialeffekterna sensationellt bra för sin tid.

writers