The Empire Strikes Back

The Empire Strikes Back

George Lucas succéfilm Star Wars skulle få en uppföljare, det blev snart känt. Konstigt vore det väl annars med tanke på att Star Wars blev den mest inkomstbringande filmen på bio någonsin i USA, ett rekord som stod sig i tjugo år innan Titanic dök upp och slog det.

George Lucas lyckades i förhandlingarna med Twentieth Century Fox både få rättigheterna till eventuella uppföljare samt till alla franchiseprylar, som till exempel figurer, cd-skivor och tröjor. Det gjorde att det fanns pengar att investera i en uppföljare.

George Lucas började bygga ett eget litet affärsimperium. Från Skywalker Ranch, George Lucas gård en bit norr om San Francisco, började han bygga upp Lucas Film. Men inte nog med det. Ett företag som fick stå för specialeffekter var ILM, Industrial Light & Magic. De gjorde effekterna till Star Wars och George Lucas lät ILM göra effekter till en lång rad andra filmer. De blev kända som bäst i filmbranschen.

De bidrog självfallet även till effekter i The Empire Strikes Back, som uppföljaren till Star Wars fick heta.

Inköpet av Skywalker Ranch, grundandet av både Lucas Film och ILM samt den kolossala budget som behövdes för att göra The Empire Strikes Back till en ännu mer spektakulär och audiovisuellt imponerande film än Star Wars, gjorde att George Lucas tog en stor risk och spenderade mycket av den förmögenhet som han hade tjänat på den enorma succén med Star Wars.

Inspelningen blev lång och inte helt problemfri. Huvudrollsinnehavaren Mark Hamill var med om en krasch som gjorde att hans ansikte tog stryk. Det ledde till att han fick operera ansiktet för att det skulle bli som förut. Nästan. För att förklara det i filmen, och ge biobesökarna en anledning till att hjälten Luke Skywalkers ansikte såg annorlunda ut, skrev man in en ny scen. I början av filmen, precis i inledningen, så bli Luke Skywalker tillfångatagen på snöplaneten Hoth och fånge i en Wampas isgrotta. Wampa är en slags varelse som kanske kan beskrivas som en blandning av en isbjörn och en snöman. Wampan attackerar Lukes ansikte innan Luke lyckas fly ur grottan. Kraftigt nedkyld räddas han av sin vän Han Solo och förs tillbaka till rebellernas bas Echo Base.

Men säg det lugn som varar. En Imperial Probe Droid, en slags automatisk spejande drönare, har fått syn på Luke Skywalker och snart är halva Rymdimperiet på plats och anfaller rebellerna, som måste fly från den hemliga basen. Det är upptakten till den film som många som gillar Star Wars fortfarande håller som den allra bästa. Den blev även en kommersiell succé.

writers