Destroyer

Destroyer

Destroyer är en ny dramafilm med Nicole Kidman, men det är också något av en thriller. Den utspelar sig i polismiljö. Filmen har i skrivande stund ännu inte haft premiär i Sverige. Men filmen har redan fått mycket beröm i utländsk press. Inte minst har Nicole Kidman fått väldigt mycket beröm för hur hon gestaltar sin huvudroll. Hon spelar en tuff kvinnlig polis. Filmen leker med, och vrider och vänder på, traditionella könsroller. Effekten blir spektakulär. Vissa menar att det rör sig om Nicole Kidmans bästa rollprestation på många år.

För regin står faktiskt en kvinna, som heter Karyn Kusama. Hon har regisserat Destroyer, en film som vissa menar hade förtjänat en nominering till en Oscar för bästa regi. Så blev det dock inte. Ännu ett år är listan över nominerade regissörer en lista som endast innehåller manliga namn. Destroyer är en film som kanske har flugit under Oscarjuryns radar. Nicole Kidmans prestation är fenomenal, menar vissa.

Filmen beskrivs av regissören Karyn Kusama själv som en historia om en kvinna som slåss främst mot sig själv. Temat har vissa likheter med filmer som Serpico och The French Connection, med en huvudroll med ett mörkt förflutet som behöver ta ansvar för de handlingar som begås i nutid, handlingar som går att invända emot.

Dessutom känns Destroyer som en modern, samtida film vad gäller hur den vänder upp och ner på könsroller. Nicole Kidman spelar karaktären Erin Bell, en typisk antihjälte som till och med själv yttrar orden “Jag är inte god”.

writers