De största animerade filmerna

De största animerade filmerna

Animerad film har fortsatt att väcka intresse hos unga som gamla. Varje år kommer filmer som drar stor publik. Här listar vi några av de största animerade filmerna genom alla tider.

Animerat engagerar

Nuförtiden är animerat populärt på flera fronter. Företag och privatpersoner gör ofta animerad informationsfilm för att berätta om ett särkilt ämne. Animerat gör sig särskilt bra, då man ska berätta på ett enkelt sätt. Uttrycket lämpar sig således för instruktionsfilmer, som kan handla om vad som helst. Animerade filmer är inte bara för barn utan drar minst lika många vuxna till sig, i varje fall då vi talar om de stora filmerna. Här kommer en lista:

Monsters, Inc. (2001)

Det här är filmen om företaget Monster Inc som samlar energi genom att skrämma barn. När barnen skriker samlas energin in, och detta skördas av monstrerna. En vacker dag tar sig ett barn av misstag in i monstrernas värld. Då får Mike och Sully fullt upp att lämna tillbaka det till människovärlden. Filmen snurrar på begreppen, och gör blandar mellan monster som är rädda för barn och tvärtom. En mycket underhållande film som passa flera åldrar. Grundkonceptet handlar om att övervinna sina rädslor.

Upp (2009)

Det här är filmen om gubben Carl som drömmer om att se världen. Han är en riktig uppfinnare och har byggt om sitt hus till en slags luftballong. När åttaåriga Russel knackar på för att sälja sina scoutkakor, dras han med på färden av misstag, och nu får de två uppleva ett stort äventyr tillsammans. Animationerna är mycket välgjorda och filmen riktar sig lika mycket till den vuxna publiken såväl som till barn. Grundkonceptet handlar om att det aldrig är försent att uppfylla sina drömmar.

Toy Story (1995)

Toy Story har kommit med flera filmer. Här är det Cowboyen Woody som är pojken Andys favoritleksak som en vacker dag får konkurrens från en annan leksak. Det är rymdhjälte Buzz som köpts in. I början blir de rivaler. Men när de båda hamnar på vilovägar finns det bara ett sätt att få ordning på allt, nämligen att samarbeta. Toy Story var på sin tid en banbrytande film där Pixar siktade mer mot det framtida sättet att berätta med animationer.

Lejonkungen (1994)

Vad vore en sådan här lista utan klassikernas klassiker bland tecknade filmer. Lejon Kungen har spelat in över 987 miljoner dollar och har fans över hela planeten. Lejonbarnet Simba föds som son till Lejonkungen, men blir utmanövrerad av den elaka farbrodern Scar då han ska ta tronen i arv. Simba får fly från lejonriket. På flykten får han många nya vänner, blanda annat surikaten Timon och vårtsvinet Pumbaa. Tillsammans tar de upp kampen mot Scar. Lejonkungen är i grunden en mycket klassiks berättelse. En film om vänskap.

writers