Kolla in Star Wars TV-filmerna!

Kolla in Star Wars TV-filmerna!

Generationer av filmälskare håller med: regissören George Lucas cineastiska mästerverk Star Wars kan vara det allra bästa som filmkonsten gett oss. Eller är du kanske så old school att du fortfarande föredrar att kalla filmerna Stjärnornas krig? Oavsett har Lucas och Star Wars lyckats med något som är få förunnat – att hålla liv i en filmfranchise i över femtio år!

Mycket har skrivits om Star Wars-filmerna genom åren. Från 1977 års Ett nytt hopp till The Rise of Skywalker från 1999 kunde publiken följa kriget mellan gott och ont i en fjärran galax och stifta bekantskap med populärhistoriska legender som Han Solo, Luke Skywalker, prinsessan Leia och Darth Vader. Att filmerna skrivit in sig i filmhistorien har nog inte gått någon förbi, men visste du att Star Wars universumet även gjort en hel del framträdanden på TV?

The Mandalorian gör succé

2019 slog The Mandalorian igenom med buller och bång när den gjorde premiär på Disneys streamingtjänst. TV-serien utspelar sig i samma fiktiva värld som Star Wars och blev snabbt omåttligt populär. Handlingen är placerad i tiden till fem år efter Jedins återkomst, och 25 år innan The Force Awakens. Serien är minst sagt actionpackad, men i sann Star Wars-anda möter vi också oemotståndligt gulliga karaktärer som baby yoda som passar perfekt som merch – starkt köpsug! Roligt dessutom att musiken till The Mandalorian är komponerad av en svensk, Ludwig Göransson.

Äldre Star Wars på TV

The Mandalorian med sina Emmy-statyetter har nog de flesta koll på, men botaniserar du i katalogen av Star Wars-relaterade TV-serier ser man snabbt att det finns en hel del bortglömda pärlor som i alla fall låter som något du vill se! Om inte annat för nördfaktorn.

För visst låter TV-filmen Stjärnornas krig och fred från 1978 som något du måste se: det är en julspecial med Chewbacca och hans familj i fokus! Och ja, alla är med. Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher med flera medverkar i TV-filmen som förutom sin huvudhandling även ska bjuda på inslag av revy med dansnummer och sketcher och en tecknad film där Boba Fett gör sitt första framträdande. Bara genom att ha utsetts till ett av de värsta inslagen i den amerikanska TV-historien borde detta ha en självklar plats i julaftonens TV-tablå.

Eller vad sägs om Hjältarnas karavan från 1984 eller Flykten från Endor från 1985? Båda är TV-filmer dedikerade till de o så fluffiga och gulliga ewokerna, de enda karaktärerna som kan tävla med Baby Yoda om titeln som gulligast i galaxen. Om du inte kan få nog av ewokerna har du dessutom en animerad TV-serie att leta upp, Ewokerna från 1985. Happy hunting!

writers