Fimpen

Fimpen

I den svenska dramafilmen Fimpen som gjordes redan år 1974 kretsar handlingen kring en ung pojke i Stockholm med skostorlek 23 som är en unik talang inom fotboll. Han har smeknamnet Fimpen och råkar av en slump bli upptäckt när han spelar fotboll på en fotbollsplan i ett område med en massa gråa betonglängor med hyreslägenheter som omringar denna fotbollsplan av grus.

Fimpen är en film som är svår att ta på fullt allvar för killen är så pass ung att det inte är det minsta realistiskt att pojken skulle få chansen att spela i ett seniorlag. Men det är samtidigt en varm dramakomedi med mycket känslor på det rätta stället. Och en plats får Fimpen, i Hammarbys A-lag närmare bestämt.

Filmen är gjord år 1974 och det märks på flera vis. Till exempel så är i princip alla pojkarna i det helt vanliga bostadsområdet där filmen börjar, svenska killar som inte har invandrarbakgrund, så det är en ganska tydlig skillnad mot hur det kanske hade varit i samma arbetarklassområde idag.

En annan ganska tydlig tidsmarkör är frisyrerna. Både unga pojkar och vuxna fotbollsspelande män har långt hår och frisyrer som liknar Björn Borgs eller Björns och Bennys i ABBA. Att filmen har många år på nacken märker man även i scenografin, stadsmiljöerna i Stockholm, på de kortare fotbollsshortsen och på de lite lådaktiga och kantiga bilarna som saknar dagens bilars mer runda former.

Fimpen är en ganska mysig och trevlig film som har regisserats av ingen mindre än Bo Widerberg. Man kan titta på den gratis på Svt Play och njuta av en film som handlar lika mycket om fotboll som om Sverige förr i tiden.

writers