Terminator

Terminator

En film som av många anses vara den bästa actionfilmen genom tiderna är Terminator 2: Judgement Day. Den kom 1991 och blev en enorm succé. Filmen är en uppföljare till The Terminator, en lågbudgetfilm från 1984 med den storväxte Arnold Schwarzenegger i huvudrollen som mördarcyborgen T-800, en så kallad terminator som skickats från framtiden. Dess uppgift är att söka upp och döda Sarah Connor innan hennes framtida son, John Connor, har fötts. I framtiden blir nämligen det militära datornätverket Skynet självmedvetet och försöker utplåna mänskligheten och John Connor blir så småningom ledare för människornas motståndsrörelse i kriget mot maskinerna.

Terminator 2

Terminator 2 utspelar sig några år efter den första filmen och även här skickas T-800 tillbaka i tiden. Den här gången är dock cyborgen omprogrammerad för att skydda John Connor, då det är han själv som skickat tillbaka T-800 från framtiden. John och T-800 hjälper Sarah Connor att rymma från det mentalsjukhus hon sitter på, då hon anses vara galen när hon pratar om mördarcyborger från framtiden. Hotet kommer istället från T-1000 som är en nyare och mer avancerad terminatormodell med en kropp som består av en slags flytande metall. Det medför bland annat att T-1000 kan ändra form och utseende, samt smälta tillbaka till sin ursprungsform när den har blivit skadad.

Terminator 2 hade spektakulära visuella effekter som var tekniskt banbrytande för sin tid. Dessa användes bland annat flitigt i scener där T-1000 ändrade form. Terminator som varumärke är populärt än idag och det går att köpa det mesta med motiv från filmerna på, till exempel en ”I’ll be back!”-tröja, keps eller varför inte en tablettask med tryck från Terminator 2. Det finns även datorspel, flipperspel och påkostade attraktioner i nöjesparker som bygger på Terminatortemat.

Tv-serien

Terminator blev dessutom tv-serie i form av Terminator: The Sarah Connor Chronicles som även den tar vid efter handlingen i Terminator 2. I serien får vi följa Sarah Connor (spelad av Lena Headey) och hennes son John Connor (Thomas Dekker) som lever på flykt från mördarmaskinerna och därför måste ligga lågt och flytta från ställe till ställe. En ny karaktär är terminatorn Cameron Phillips (Summer Glau) som är skickad från framtiden för att skydda John. Serien hade premiär 2008 och kom i två säsonger innan den lades ner.

Terminator: Dark Fate

När detta skrivs, i slutet av maj 2019, har precis den officiella teasertrailern för Terminator: Dark Fate:https://www.expressen.se/noje/arnold-schwarzenegger-med-i-nya-terminator/ släppts. Det är den sjätte filmen i den populära serien av Terminatorfilmer. Till skillnad från Terminator 3 till 5, som fått kritik av fansen för att inte vara tillräckligt bra, är nu James Cameron tillbaka som producent för filmen.

Dark Fate kommer att ignorera handlingen i den tredje, fjärde och femte filmen och istället ta vid där handlingen slutade i Terminator 2. Till exempel var Sarah Connor död i Terminator 3, men i Terminator 6 är Linda Hamilton tillbaka i sin roll och så även Arnold Schwarzenegger som återkommer som terminatorn T-800. Hur de ska förklara att han har åldrats så mycket ska bli intressant att se. Terminator: Dark Fate har biopremiär den 1 november 2019.

writers