Capricorn One

Capricorn One

Det finns konspirationsteorier som handlar om att USA faktiskt aldrig landsteg på månen och att det hela var en skicklig bluff för att lura hela den intet ont anande världen och vinna rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen. I filmen Capricorn One spinner man vidare på den idén, men här handlar det istället om en rymdresa till planeten Mars som aldrig äger rum utan är en enda stor bluff.

I början av filmen är nedräkningen i full gång. NASA ska skicka iväg ett rymdskepp med ett antal astronauter, en första bemannad rymdfärd till Mars. Tror alla. Till och med astronauterna är inställda på att färdas till Mars. Men tekniska problem precis innan raketen ska lyfta gör att ingen av astronauterna finns ombord utan raketens kapsel är obemannad när raketen lyfter från marken. Astronauterna förs under stort hemlighetsmakeri till en tv-studio i en hemlig hangar där de genomför en iscensatt landning på den röda planeten Mars.

Planen är från början att de ska låtsas landa på Jorden igen och gå ut ur kapseln, men det hela kompliceras av att deras raket brinner upp vid återinträdet. Astronauterna har alltså inte överlevt resan tillbaka från Mars enligt NASA:s iscensatta narrativ. Men en journalist är bluffen på spåren.

Capricorn One är en spännande sci fi-thriller från 1970-talet som fångar årtiondets tidsanda efter Watergate-skandalen.

writers