The Mule

The Mule

I den nya filmen The Mule spelar ingen mindre än Clint Eastwood huvudrollen. Clint Eastwood har även regisserat denna dramatiska film. Att regissera filmer är ju något som Clint Eastwood har gjort mer och mer på senare år. För den breda publiken är kanske Clint Eastwood fortfarande känd som råbarkad och tuff polis i Dirty Harry eller i Vilda Västern-filmer, men han är en riktigt duktig regissör. I The Mule verkar han ännu en gång visa prov på det, för filmen har fått god kritik av filmkritiker.

The Mule handlar om en äldre man. Karaktären i filmen heter Earl Stone och spelas av Clint Eastwood själv. Berättelsen i filmen är baserad på en artikel i New York Times. Den kretsar kring en äldre man som för cirka tio år sedan hade det ganska gott ställt med en liten affärsverksamhet som bokstavligen blomstrade. Han odlade växter som han sedan sålde vidare. Men allt gick inte som tänkt och när filmen tar ett språng och kastar sig framåt i tiden till vår nutid så går affärerna inte längre något vidare. De går allt annat än strålande.

Earl Stone älskar sina blommor. Han odlar liljor och trivs med det. Men den harmoniska tillvaron är helt enkelt inte längre tillräckligt lönsam. Och affärerna är inte det enda som går illa. Hans familj vill inte längre veta av honom och kontakten med hans nära och kära har, ehum, vissnat. Dessutom hotar banken att ta hans hus när han inte längre har råd att betala av på de banklån som han fortfarande har.

I det läget dyker en oväntad möjlighet upp. Earl får ett erbjudande av några ljusskygga och kanske kriminella typer från Mexiko att bege sig ut på en resa med okänd last. Han erbjuds en riktigt rejäl summa pengar i utbyte mot att köra en lastbil från en geografisk plats till en annan. Vad som finns i lasten får han inte veta, och han frågar inte heller. Det blir kanske bäst så: “Don´t ask, don´t tell”. Men de flesta förstår nog att det antagligen rör sig om knark och inte gummiankor, båtmotorer eller frukter.

The Mule är ett välspelat drama och Clint Eastwood både regisserar väl och gör huvudrollen med många nyanser och flera dimensioner. Däremot förtjänar filmen viss kritik för att en del samtal mellan olika rollfigurer är för orealistiska och mest finns till för att förklara skeenden för publiken, samt för att birollerna är för endimensionella karikatyrer. Men som helhet är The Mule ändå ytterligare en stark film i regi av Clint Eastwood.

writers