Yarden

Yarden

En av de dramafilmer som är riktigt rolig och intressant att kolla på är den annorlunda filmen Yarden, en svensk dramafilm som bygger på en bok med samma namn. Boken har skrivits av författaren Kristian Lundberg som har skrivit en självbiografisk roman. Yarden är en film av Anagram Film och tv samt en samproduktion mellan Film i Skåne, SVT Filmproduktion och Lucky Bird Pictures. För regin står Måns Månsson.

Yarden är en relativt ny film som gick upp på bio år 2016 och som utspelar sig i utkanterna av Malmö. I huvudrollen finns Anders Mossling som spelar en man som tar jobb på en yard, en gård. Där i Malmös hamn finns bland annat ett väldigt stort, närmast oöverskådligt, antal bilar. Anledningen till att han tar jobbet är att han behöver pengar för att klara sig ur en privatekonomisk kris, en skuldfälla. Som timanställd i Malmös stora hamn börjar tiden som författare mer och mer kännas som ett mellanspel. En tid mellan två olika perioder med hårt arbete. Tillbaka i det slitsamma jobbet som tär på honom och även på relationen till sin son börjar han känna att allt jobb börjar att så sakteliga ta ut sin rätt.

Filmen börjar med en scen där huvudpersonen läser upp några rader ur en diktsamling som han har köpt. Uppläsningen sker i en stor, och så när som på några åhörare i publiken, rätt ensam sal. Redan i öppningsscenen är kontrasten mellan den lilla människan och det väldigt stora och sterila i konstruktionen slående. Föreläsningssalen har något lite industriellt och opersonligt över sig.

I nästa scen ligger huvudpersonen i ett badkar och har tagit på sig en våtdräkt. Han andas genom en syrgasmask och drömmer sig kanske bort till en roligare fritid, samtidigt som hans grabb ropar efter mat. En scen som inte säger någonting vad gäller handlingen men ändå mycket om huvudpersonens karaktär. Han önskar nog att han vore någon annanstans.

I nästa scen får den medelålders mannen sparken på grund av att han har begått ett ödesdigert misstag och recenserat sin egen bok. “Det är slut nu” säger uppdragsgivaren. “Jag kan inte lita på dig.” Och på ett ögonblick tar livet en ny vändning.

Därefter bär det av vidare till den plats som många av filmens scener utspelar sig på. Yarden.

Yarden är en både påkostad och välskriven svensk film. Den lyckas med att verkligen förmedla en känsla av realism och äkthet i de lite grå och enformiga miljöerna i Malmös hamn och arbetarkvarteren med stora höghus med rader av lägenheter. Filmen är visuellt väldigt stilig och har en intressant färgskala som känns lite blek och blandar blågråa med gröna och mörka toner. Filmens yttre är lika slentrianmässig och tråkig som jobbet på Yarden tycks vara för den utslitne mannen som kämpar för att få mat på bordet och pengar till hyran.

writers