Världarnas krig
Världarnas krig från 2005 är en film som både är omskakande och omtumlande. Det är en film som bygger på en historia som har filmats tidigare, på 1950-talet och även som tv-serie på 1980-talet. Ännu tidigare, på 1930-talet, orsakade War of the Worlds, som är originaltiteln, masshysteri i USA. Det berodde på ett radioprogram. Radioprogrammet byggde på H.G. Wells bok War of the Worlds som skrevs redan på sent 1800-tal, men radioprogrammet var inte gjort som en traditionell radiopjäs. Istället var radioprogrammet upplagt som en slags fejkad nyhetssändning.
Filmen War of the Worlds från 2005 är kanske inte fullt så skrämmande men den håller sig ändå till den klassiska historien som skrevs över 100 år innan filmen gjordes. Steven Spielberg har gjort filmen och huvudrollen spelas av den alltid lika filmstjärnemässiga Tom Cruise. Han spelar Ray Ferrier, en något ansvarslös ensamstående förälder, frånskild med två barn; en äldre tonårskille och en yngre, brådmogen tjej. I början av filmen får man ett prov på vad han gör när han efter en lång dag som hamnarbetare kliver innanför dörren i hemmet. Han kliver upp på övervåningen, tar sig en tupplur och låter den yngsta dottern (ungefär sju år gammal) beställa hämtmat. Så kan man också göra, och helt oförståeligt är det kanske inte om man jobbar med ett slitsamt jobb.
Filmen följer nästan uteslutande Ray och hans familj när de flyr från utomjordiska maskiner som försöker använda människorna som bränsle till sina maskiner. De flyr och filmen lämnar sällan gräsrotsperspektivet. Som tittare vet man inte mer om hur det går för resten av världen än huvudpersonerna. Det gör War of the Worlds till en annorlunda film, men också aningen enformig. Dessutom är det en mörk historia. Flyende människor som ständigt är i underläge och miljöer som är helt förstörda av rymdvarelsernas framfart. Det kanske inte alltid är så originellt, men väldigt effektivt historieberättande.